Hvad er kryptovaluta

Hvad er kryptovaluta og hvorfor er det populært i 2024?

Du har sikkert hørt om ordet krypto eller kryptovaluta før, men hvad er det helt præcist? Og hvorfor er det stadig populært den dag i dag? I dette indlæg får du svar på nogle af de typiske spørgsmål, mange måske kan sidde med og vi vil samtidig dykke lidt ned i hvilke kryptovalutaer, som er de mest populære på markedet i dag.  Her på siden får du et kort overblik over nogle af mulighederne samt en anbefaling til, hvordan du kan komme videre med dine investeringer:

Hvad er kryptovaluta? 

Kryptovaluta en valuta som findes digitalt eller virtuelt. Altså en valuta man ikke kan røre ved, ligesom man kan med pengesedler og mønter. 

Kryptovaluta er heller ikke på samme måde som traditionelle valutaer, udstedt af nogle centralbanker, men er derimod decentraliseret. Det vil sige at alle gennemførte transaktioner foregår uden om banker og bliver gemt på en offentlig global liste, også kaldet en blockchain. 

En blockchain er en form for database hvor alle dataene ikke kun findes ét sted, men hos alle som er en del af den individuelle specifikke blockchain. Derfor snakker man også om at kryptovaluta foregår på et peer-to-peer netværk.

10 eksempler på kendte kryptovalutaer  

Vi har herunder samlet en liste over de 10 bedste kryptovalutaer i forhold til deres kurser på markedet lige nu.

Bitcoin (BTC)
Bitcoin var den første kryptovaluta og blev udviklet i 2009 af en ved navn Satoshi Nakamoto, som man mener er et dæknavn for en gruppe personer eller en enkelt person. Ideen bag valutaen var, at man skulle kunne lave transaktioner uden at banker og pengeinstitutter behøvede at være inde over. 

I dag er der kommet mange flere og mere teknologisk avancerede kryptovalutaer, så bitcoin er skubbet meget tilbage i forhold til innovation og udvikling, men ligger stadig nummer 1 på grund af dens first-mover popularitet. 

Ethereum (ETH)
Ethereum blev udviklet i 2015 og fungerer som en hel blockchain-platform. Platformen har sin egen kryptovaluta Ether (ETH), også kaldet Ethereum. Udviklere som er en del af platformen har mulighed for at lave deres egne kryptovaluta tokens og decentraliserede apps kaldet dApps.   

Tether (USDT)
Tether er også kendt som USDT som kan oversættes til US Dollars Tether, fordi den fungerer som en digital pendant til den amerikanske dollar. Tether hører nemlig til kategorien “stablecoins”, som er designet til at holde en stabil værdi og fungerer som en bro mellem de digitale aktiver og det traditionelle finansielle system. 

Det der adskiller Tether fra andre coins i denne kategori er dens stabilitet, og i en digital verden med store svingninger i kryptovalutaerne er det vigtigt at have en stabil digital valuta.  

Binance (BNB) 
BNB er også kendt som Binance Coin og hører til som den brugte valuta på BNB-blockchainen. Platformen og valutaen blev udviklet af firmaet Binance, som er verdenskendt inden for krypto-udvekslinger, og blev hurtigt et bedre alternativ til Ethereum fordi transaktionsgebyrerne var betydeligt lavere. 

Solana (SOL)
Solana er kendt for deres hurtighed og effektivitet. Solana er en blockchain-platform bygget til at kunne håndtere tusindvis af transaktioner per sekund. Den kan klare mere end 65.000 transaktioner i sekundet og gebyrerne er typisk mindre end 0.00042 kr.

USDC
USDC hører, ligesom Tether, under kategorien stablecoin. Den blev lanceret i 2018 som et samarbejde mellem firmaet Circle og kryptovalutabørsen Coinbase under et konsortium med Centre. USDC er designet til at have en 1:1 værdi med USD, hvilket betyder, at 1 USDC altid skal svare til 1 amerikansk dollar. Dette gør USDC til en pålidelig mulighed for dem, der ønsker stabilitet i den volatile kryptoverden.

Ripple (XRP)
XRP er udviklet af firmaet Ripple. XRP er skabt til at muliggøre hurtige og billige pengeoverførsler globalt. I modsætning til mange andre kryptovalutaer er XRP ikke afhængig af mining, hvilket gør transaktionerne hurtigere og mere energieffektive. Ripple har fokuseret på at samarbejde med finansielle institutioner for at integrere XRP i det traditionelle banksystem, hvilket har gjort XRP til en populær løsning inden for betalingsoverførsler og international handel.

Lido Staked Ether (sETH)
Lido Staked Ether (stETH) er en form for Ethereum, som er blevet “staked” gennem platformen Lido. Staking betyder, at ejere af Ether låser deres midler i netværket for at hjælpe med at sikre blockchainen og modtager en belønning for det. Lido-platformen gør det muligt at stake Ether uden at skulle låse dem op i længere perioder. I stedet modtager brugerne stETH, der repræsenterer deres stakede Ether og de optjente belønninger. Dette giver likviditet og fleksibilitet, da stETH kan handles eller bruges i andre DeFi-projekter, mens man stadig får fordelene ved staking.

Toncoin (TON)
Toncoin blev oprindeligt udviklet af appen Telegram som en del af deres TON (Telegram Open Network) blockchain-projekt. Selvom Telegram senere trådte tilbage fra projektet på grund af nogle udfordringer, er Toncoin fortsat med at udvikle sig, fordi TON-fællesskabet tog det til sig og rebrandede det. Toncoin er kendt for sin hurtighed og lave transaktionsomkostninger. 

Dogecoin (DOGE)
Dogecoin startede som en joke i 2013, baseret på den populære “Doge”-internet-meme, men har siden udviklet sig til en af de mest kendte kryptovalutaer. Selvom den oprindeligt blev skabt for sjov, har Dogecoin opnået stor popularitet takket være et stærkt fællesskab og prominente støtter som Elon Musk. Dogecoin bruges ofte til små online transaktioner og er kendt for sin hurtige og lave transaktionsomkostninger. Den store forsyning af Dogecoin og dens aktive fællesskab gør den til en unik spiller i kryptoverdenen.

 Er kryptovaluta sikkert? 

Hvis man gerne vil investere i krypto skal man vide præcis hvad man laver og lægge en god strategi på forhånd. Det kan nemlig være meget usikkert at handle med krypto. 

Fordi kryptovalutaers værdier ikke er fastsat af en centralbank, kan deres kurser være meget svingende, sammenlignet med traditionelle valutaer som den danske krone eller den amerikanske dollar. Værdien styres nemlig af udbud og efterspørgsel, så bitcoin f.eks. har kun en værdi, hvis folk mener at den er noget værd. 

Så hvis du vælger at investere i kryptovaluta, kan du reelt set få en valuta som kan blive meget værd, eller også kan du miste rigtig mange penge. 

Hvis man gerne vil kaste sig ud i krypto-investering kan man prøve at fokusere på de såkaldte “stablecoins” som er mere stabile end andre kryptovalutaer. Stablecoins følger nemlig værdien af en traditionel valuta, og derfor kan deres værdi ikke finde på at svinge lige så voldsomt som det kan ved andre kryptovalutaer.

Hvad kan man bruge kryptovaluta til? 

Kryptovaluta kan bruges til at købe varer eller tjenesteydelser. For at købe kryptovaluta kræver det først en konto hos en kryptobørs. Så snart du har oprettet en konto, kan du investere i krypto og bruge valutaen til at købe varer og tjenester på nettet. Det er stadig meget begrænset at kunne betale med kryptovaluta i fysiske butikker i Danmark, men flere og flere webshops og firmaer er begyndt at tage imod krypto som betaling.

Er kryptovaluta skattefrit? 

Når du handler med kryptovaluta i Danmark, er det vigtigt at være opmærksom på de komplicerede skatteregler, da det kan få alvorlige konsekvenser, hvis du ikke har styr på dem. Kryptovaluta betragtes som “spekulation,” hvilket betyder, at dine gevinster beskattes som personlig indkomst, med en skattesats mellem 37-52%, afhængig af din indkomst og bopælskommune. Hvis du betaler topskat, skal du nemlig betale omtrent 52% i skat for dine kryptogevinster.

Når du indberetter dine gevinster og tab til Skattestyrelsen, er det vigtigt at gøre det korrekt på årsopgørelsen. Gevinster skal oplyses i rubrik 20, mens tab indberettes i rubrik 58, hvilket kan gøre beskatningen asynkron. Det betyder, at hvis du har både gevinst og tab i samme år, kan du ikke modregne tab i gevinsten, som du ville kunne med aktier. Hver handel skal opgøres individuelt, og det er nødvendigt at bruge First In First Out-princippet, når du sælger en del af den samme type kryptovaluta. Hvis du fx sælger 5 ud af 10 bitcoins, bruges den oprindelige købspris for de første bitcoins, du købte, til at beregne din fortjeneste eller tab.

På grund af disse regler kan mange risikere at komme i klemme, især hvis de ikke har fuldt overblik over deres handler. Det er derfor vigtigt at sætte sig grundigt ind i skattereglerne, så du ikke står med en uventet skatteregning eller kommer i økonomisk klemme. Uanset om du overvejer at investere i kryptovaluta, guld og sølv eller andet, kan du tit skyde nogle effektive genveje ved at tjene penge på aktier i stedet.

Hvorfor er kryptovaluta stadig populært i 2024? 

Det er nemt 
I dag findes der et utal af apps til at hjælpe med at investere i aktier, og med kryptovaluta er det ikke meget anderledes. Man kan hurtigt oprette en konto og begynde at købe, sælge og holde øje med kurserne direkte fra ens mobil af. Det er attraktivt for mange at man kan styre sine investeringer så nemt, hvilket er grunden til at flere og flere er begyndt at investere i krypto. 

Mulighed for at tjene mange penge 
En af de store grunde til kryptovalutaers popularitet er muligheden for et potentielt kæmpe afkast på kort tid. Kryptovalutaer kan falde og stige som vinden blæser, men hvis man ved hvad man laver, er der mulighed for at tjene rigtig stort på de digitale valutaer. 

Blockchain-teknologien 
En anden årsag til populariteten er også den blockchain-teknologi som ligger bag. Det er en type teknologi der kan lave anonyme, sikre og direkte overførsler mellem parter, men samtidig også en teknologi der kan kryptere og lagre alle typer af digitale data og aktiver. 

At den er egnet til at lave direkte overførsler betyder også, at der ikke er nogen mellemmænd som banker og pengeinstitutter. På den måde kan man hurtigt få udbetalt sine penge, hvilket er tiltalende for mange investorer.


Copyright © 2021 Insider Invest · 4420 Regstrup · Danmark